Punčovina

Punčovina

Punčovina je hmota, ktorou dotvárame alebo modelujeme tortu do požadovaného tvaru. Nie vždy dokážeme orezať korpusy tak, aby sme mali napríklad pekné obliny, vtedy použijeme punčovinu.

Ako na výrobu punčoviny?

Punčovinu vytvoríme z odrezkov z korpusov alebo si upečieme piškótu, napríklad z dvoch vajíčok. Rozmrvíme, najlepšie rukami v miske, pridáme podľa toho, čo máme: zvyšky krému, džem, rum…. ten doporučujem vždy trochu, dodá punčovine výbornú
chuť.

Ak potrebujeme hmoty viac a máme ju stále suchú, môžeme využiť napríklad kompótovú vodu alebo silnejšiu vodu z ovocného sirupu. Je naozaj len na vás, čo si do punčoviny pridáte. Musí vám vzniknúť hmota, nie suchá ani moc mokrá, aby sa odliepala od misky, aby ste z nej napríklad dokázali vytvoriť guličku.

Ako punčovinu použiť?

Najlepšie rukami 🙂 Tak, ako sa nám najlepšie modeluje z hmoty, tak aj punčovinou najlepšie dotvárame tvary rukami a uhládzame dlaňou. Ak vám punčovina z torty odpadáva, znamená to, že nie je dostatočne spojená, pridáme ešte trochu džemu alebo krému.